mindfulness

Wat is mindfulness?

Eerst een paar vragen...Wanneer sta je eigenlijk stil bij wat je doet? 

Sta je erbij stil dat je op dit moment deze zin leest, en als je een sigaret rookt of een kopje heerlijke thee drinkt? Waarschijnlijk niet, waarschijnlijk zal je op alle drie de kwesties 'nee' kunnen zeggen. Mindfulness is inprencipe het verkeerde woord, want vanuit het engels vertaald betekent het: hoofd volheid. Nee, bij 'hoofd volheid' klopt er iets niet, bij Mindfulness ga je je hoofd LEGEN. En dat door precies je aandacht te leggen in het hier en nu! Dús, eerste oefening: Lees deze zinnen met je volle gedachte, rook die sigaret met volle aandacht, en drink je kopje thee zonder dat je aan andere dingen denkt. 

Mindfulness: in het HIER en NU. En nergens anders. Al die gedachten die je hebt lekker weg laten vloeien, ze zijn NU even niet van belang. Als je een gedachte hebt over morgen heeft die nog niks met vandaag te maken, en als je een gedachte van vroeger hebt dan heeft die niks meer met nu van doen. Hieronder staan een paar oefeningen, lees ze mindfulness door en op een gegeven moment zal je ze automatisch kunnen doen. 

ps; niet bij elke oefening hoef je je ogen dicht te doen.

 

Mindfulness is trouwens écht niet alleen maar voor zweverige waarzeggers,

zoals vaak gezegd wordt. Het is zelfs de nieuwste hype!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Bij het beginnen van Mindfulness is het belangrijk om de

oefeningen op volgorde te doen zoals ze vermeld staan,

sla je stap 1 en/ of 2 over dan lukt stap drie namelijk 

minder goed dan dat je verwacht. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(ademhalingsoefening) OEFENING EEN. 

****************************************

(stop gedachten oefening) OEFENING TWEE.

****************************************

(bodyscan) OEFENING DRIE

****************************************

 

                       * * *  M E D I T A T I E  * * *

Meditatie is nog een stapje verder dan mindfulness, maar inprencipe het zelfde. Alleen is 

meditatie nóg geconcentreerder en (soms) langduriger, maar ook heeft het een groter effect.

                                                         Hieronder een paar meditatie filmpjes. 

**********************************************************

(mindfulness mediteren) OENENING EEN,

                       met je ogen open. 

 zet het filmpje op vol beeldscherm! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(helende meditatie) OEFENING TWEE

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(meditatief zelfvertrouwen) OEFENING DRIE

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Voor meer mindfulness en meditatie zijn de volgende tijdschriften zeker iets voor jou!

************************************************************************

YING EN YANG ? 

- Ying Yang hebben we ook nog, en is heel erg belangrijk! Lees maar gauw door als je je 

tot je verbazing nog steeds geen waarzegger of Derek Ogilvie voelt! 

Ying Yang is balans, een belans in ruimte, de balans tussen zwart en wit. Als je deze twee

kleuren samenvoegt komt je in een nuance; grijs. En vanuit grijs kun je werken naar kleur. 

Misschien verbaast het je, maar zwart is het positieve, en wit het negatieve. Hoevwel wit

in onze cultuur rust brengt, is dat in de Oosterse cultuur juist niet. Daar trouwen mensen in

het zwart, en worden ze wit begraven. 

Terug kerend naar Ying Yang, hier onder een paar tips om alles op zijn Ying-Yang, eh,

rijtje te krijgen! 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

YING & YANG in balans.

hoe creeër ik een ruimte die vol nuances zit? En wáárom die nuances? Als je enkel zwart-wit denkt kom je geen stap verder, misschien dat je daar al achter gekomen bent, misschien moet dat moment nog komen. Maar op het moment dat je meer in kleur denkt dan in twee uitersten zal je meer rust vinden. De belangrijkste manier om hiermee te beginnen is je (slaap)kamer kleur te geven. Dat doe je als volgt:

1. plaats je bed nooit tussen een spiegel en een raam in, lichtspeling is belangrijk voor je gemoedstoestand, en dit licht is zeer onrustig.

2. meng in je interieur donker geleurde voorwerpen met licht gekleurde voorwerpen.

3. zorg dat je indeling niet te heftig is, geen tafel midden in je slaapkamer met veel stuff erop, terwijl op je nachtkastje (bijna) niks staat.

4. Ruim je slaapkamer altijd op, vooral voor het slapengaan en geef je spullen een vaste plaats.

5. de lichtspeling weer: een lamp in de ene kant van de kamer, en een andere aan de andere kant, geen groot 'middenlicht'.

6. zorg dat je genoeg bewegingsruimte hebt, zet bijvoorbeeld geen kast tegenover je tafel, maar plaats ze schuin tegenover elkaar. 

7. combineer spullen/meubels met elkaar, voel je je bij die stoel slecht? Leg er een positief voelend kussen op. 

8. hang geen druk schilderij/poster naast een rustig schilderij/poster, dit neemt de rust en drukte van beide weg en wordt chaos. 

9. voel je je slecht? Dan is je indeling niet Ying Yang. Verplaats dan je spullen totdat je je wel prettig voelt, energie verplaatsing.

10. geef energiebronnen de kans om te kunnen bewegen door het ruimtelijk, Ying Yang te houden, en lucht je kamer elke dag. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~ WIEROOK, oliebranders en DROMENVANGERS ~ 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

WIEROOK.

Wierook is een dagelijks Oosters ritueel, maar wordt tegenwoordig ook steeds meer in Nederland gebruikt. Het haalt slechte geuren weg uit de ruimte en uit je geest en is een perfect middel om mee samen te werken tijdens een bodyscan of meditatie. Maar ook als je slecht kunt slapen is het nog wel eens handig! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Hoe gebruik je wierook?

Ik zelf leg áltijd een natte doek onder het houdertje van de wierook, vanwege brandveiligheid. Het is niet aan te raden als je een houten vloer hebt, want water beschadigt het hout! Zelf heb ik ook een ijzeren houder, inplaats van een houten. Ze zijn ietsje duurder, maar ze gaan langer mee, ze krijgen geen brandplekken en zijn beter neer te zetten op de natte doek. Let er altijd goed op dat het gaatje waar het wierook stokje in moet komen open is. vooral bij houten plankjes zit dit gaatje nog wel eens dicht of is deze te nauw. Ga nooit knippen of splijten aan het wierook stokje zelf.  Je steekt de wierook netzoals een flikker sterretje aan, aan de kop, terwijl je het stokje vast houdt. Soms is de wierook erg vochtig en dan kan het zijn dat je hem twee of meerdere keren aan moet steken, of zelfs tussendoor nog eens. Als wierook te droog is dan merk je dat binnen een mum van tijd een zekere 3cm roodgloeiend zijn. Blaas dan de rook weg en houdt het stokje onder de kraan, gebruik hem niet meer! Te droge wierook is brandgevaarlijk. Wierook moet je trouwens gewoon laten uitbranden, je hoeft hem niet uit te maken als een sigaret, zodra hij op zijn laatste cm is dan stopt hij met branden, het stokje brandt niet, dus maak je geen zorgen. 

 2. Waar koop je wierook?

Wierook is op veel plaatsen verkrijgbaar, zo bij de Xenos, de wereldwinkel...Ook heeft jouw stad vast wel een eigen 'boeddhawinkel'. Mijn favoriet is: www.avalonroermond.nl (hier ook meer info te vinden)

3. Welke geur!?

Dat ligt aan jou. Je hebt een aantal zowat standaard geworden geuren, en elke geur heeft een andere werking op de stemming. Mirre en Sandelwood zijn het bekenst. Mirre wordt veel in de kerken gebruikt, beide zijn het reinigende geuren. Ze halen 'slechte' energie weg uit je kamer en maken het daardoor weer open. Nu is er een trigger. Bij healing-wierook kan het effect de  andere kant op gaan en de Ying Yang helemaal weg nemen. Dit komt omdat je dan zelf waarschijnlijk niet goed in je vel zit. De wierook weerspiegelt dan de energiebron. Ik zelf zal nooit Mirre of Sandelwood nemen als geur wegens de weerspiegeling. Zelf houd ik graag van 'warme' geuren, herfstgeuren dus. Hieronder kan bijvoorbeeld kaneel, chocolade, vanille, koffie etc. vallen. Deze geuren zijn prima om aan het eind van de middag te branden. Als ik slaap neem ik liever frisse geuren, waar koffie en chocolade niet onder vallen. Neem dan bijvoorbeeld een fruitgeur, aardbei. Dit zijn geuren die niet al te zwaar zijn en dus goed om mee in slaap te vallen. Wil je overdag in slaap vallen? Dan zijn die zware geuren wel weer goed. Tóch moet je je eigen weg in de geuren zien te vinden. Voel je je niet prettig bij een geur of krijg je er hoofdpijn van, of wordt je onrustig? Die wierook niet meer gebruiken. 

****************************************************************************************

                                                              O L I E B R A N D E R S 

Is wierook helemaal niks voor jou? Of ben je benieuwd hoe je een geur nog meer passie kunt geven, heerlijk kunt combineren, of mag je van je ouders geen wierook branden, of vanwege een longziekte, allergie e.d? Dan is er nóg een alternatief: Olie branden! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. hoe gebruik je een oliebrander?

Een oliebrander kun je kopen bij de Xenos, maar soms vindt je ook complete setjes (dus met de olie er al bij) bij Big Bazaar of de Action. Een oliebrander ziet eruit zoals je deze hierboven ziet getoond. Het flesje daarnaast is de olie. In de brander zet je een theelichtje, deze steek je overings pas aan op het moment dat de olie al in het 'kuipje' (dus bovenin de kuil) zit. Je kunt het beste een medicijnendopje gebruiken om de olie in te doen, deze krijg je bij je apotheek. Er staan de milliliters op, en vraag dan voor een dopje van 30ML. De olie kun je (los) kopen bij o.a Xenos, wereldwinkel of de plaatselijke 'toko', ook vernoemd onder het kopje 'wierook'. Hieronder staat stap voor stap hoe je met de olie om moet gaan. 

1. Neem het maatdopje in de hand en draai het dopje van het olie flesje af. Bij de flesjes van de Xenos zit er nog een dopje over, deze is tegen lekken, maar niet handig bij het doseren. Je kunt het beveiligingsdopje eraf krijgen door je sleutel in het kleine gaatje te steken en deze eruit te wippen. 

2. Voor een sterke geur vul je het dopje van 30ML tot 10ML met olie, maar dan ben je snel door een flesje heen! Voor een matig tot sterke geur gebruik je 5ML en voor een zachter effect neem je 2,5ML. Daarna vul je het dopje tot aan de 30ML vol met koud water.

3. vervolgens schud je de mengeling van olie en water in het 'kuipje'.

4. steek het kaarsje aan en de olie warmt op en begint met verdampen. Gaat de olie sissen? Dan kan hij gaan spetteren, schud dan een klein beetje koud water erbij zodat de olie iets afkoelt, of maak de kaars uit. 

5. Je kunt ook een soort van 'zeepblokjes' kopen bij de Xenos (etc.), deze haal je uit de verpakking en leg je in het kuipje. Deze kun je echter niet aanlengen met water als ze te heet worden, en ruiken minder sterk! Als het blokje gesmolten is en begint te pruttelen dien je het kaarsje uit te blazen. 

6. Het blokje is moeilijk uit het 'kuipje' te halen, als je zowel olie als een blokje wilt gebruiken kun je het beste twee branders halen, of je laat het blokje even opwarmen. Als de onderkant wat los gesmolten is kun je het blokje uit de brander wippen. Laat het kaarsje nog even aan om de restjes van het blokje weg te laten smelten, dit kun je echter wel versnellen door water in het kuipje te doen. 

7. ALTIJD je handen wassen nadat je in aanraking bent gekomen met olie, het vet van het blokje of kaarsenvet, en niet afvagen aan kleding! 

2. welke geur!?

Gebruik je de olie in combinatie met wierook? Dan is het een goede tip om een fruitgeur te mixen met je wierook, welke geur wierook je ook gebruikt, neem geen meditatieve of zelfde geuren in combinatie. Heb je echter een fruitgeur als wierook dan kun je wél de rollen omdraaien. Zelf raad ik de geur Grapefruit van de Xenos erg aan, maar ook zoals bij wierook geldt; een geur is aan jou. De blokjes zijn echter iets minder geurig, maar in de blokjes vindt je wel wat prettigere geuren zoals aardbei, chocolade en kaneel. In die blokjes is vaak daadwerkelijk ook b.v kaneel toegevoegd, en je doet er langer mee. Gebruik de blokjes echter niet in combinatie met de wierook, de wierook overtreft namelijk de zachte geur van het blokje en zo krijg je op den duur een muffe geur inplaats van een lekker fris ruikende ruimte. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

                               /D/R/O/M/E/N/V/A/N/G/E/R/S 

Dromenvangers, we kennen ze allemaal vast wel. Die van de indianen. Heb je ooit de indianen op zien treden op de markt met pamfluiten en verentooien? Dan heb je vást ook gezien dat er om hun heen dozen VOL dromenvangers stonden. Een dromenvanger vangt, volgens de mythe, dromen op, vooral slechte. Het is een soort van beschermengel. Je hebt twee soorten: de open en de gesloten dromenvanger. De open dromenvanger is een geweven vanger met in het midden een kraal, er zitten vaak andere veren aan dan aan de gesloten dromenvangers. 

Dit is een typische indiaanse dromenvanger.

Op het moment dat in de afbeelding scheuren

komen dan moet je de dromenvanger weggooien.

Op dat moment vangt hij je dromen niet meer op,

en laat hij de slechte dromen 'ontsnappen'. Dit is

echter ook bij de geweven vangers. Op het moment

dat je dromen vanger stuk gaat; een nieuwe kopen! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dromenvangers vindt je bijna overal! Zowel als in de wereldwinkel, waar ze overings

wel HEEl mooie hebben, maar ook bij de een euro shop, en VOORAL op de markt! 

********************************************************************

Maak jouw eigen website met JouwWeb